Bearnaisesås
Klassisk Bearnaisesås – Recept
Att göra bearnaisesås från grunden kan kännas lite nervöst, särskilt om man hört rykten om att den skär sig ”så lätt”.
Sanningen är dock att det mest handlar om tålamod, rätt temperatur och en skvätt kärlek. När du väl får till den så kommer du aldrig vilja gå tillbaka till bea på burk igen.
Här kommer vårt bästa recept med användbara tips längs vägen!
Ingredienser (för 4 personer):
Reduktion:
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 10 vitpepparkorn
- 2 tsk torkad dragon (eller 2 msk färsk)
- 1 tsk torkad körvel (valfritt men gott)
Övrigt:
- 250 g smör
- 3 äggulor
- Färsk persilja eller dragon till garnering
- Salt efter smak
- Några droppar citron (valfritt)
Så här gör du:
1. Gör reduktionen
Börja med att koka ihop schalottenlök, vinäger, vatten, vitpeppar och dragon i en liten kastrull. Låt det koka tills ungefär hälften återstår. Sila av och spara vätskan. Vätskan är basen till din sås.
2. Smält smöret
Smält smöret på låg värme och låt det stå så att det klarar sig (det vill säga att det vita mjölkproteinet sjunker till botten). Det är den klara delen av smöret du vill använda.
3. Vispa äggulorna
Häll äggulorna i en rostfri skål och tillsätt den avsvalnade reduktionen. Vispa ihop lätt.
4. Vattenbad – hemligheten till att lyckas
Placera skålen över ett vattenbad (en kastrull med sjudande vatten – inte kokande!). Vispa hela ständigt tills såsen börjar tjockna. Ha tålamod för att det är här magin händer.
5. Tillsätt smöret
När såsen börjat tjockna, börja droppa i det klarade smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Såsen ska bli len och krämig. Lämna det vita bottensatsen kvar i smörkastrullen.
6. Smaka av
Smaka av med salt, eventuellt en skvätt citron och lite extra färsk dragon eller persilja. Klart!
Tips!
- Skulle såsen börja skära sig? Ingen panik! Ta en ny äggula i en skål och vispa försiktigt ner den skurna såsen, det brukar rädda den.
- Vill du göra såsen i god tid? Håll den varm i ett vattenbad, men se till att den inte blir för varm, då kan den spricka.
Servera direkt till en perfekt stekt entrecôte, grillat kycklingbröst eller varför inte som dip till pommes frites?
Valfria smaksättningar om du vill sätta din egen prägel på såsen
Vill du ge din bearnaise lite extra karaktär? Här är några favoriter att prova:
- Tabasco eller annan het sås – ger en mild hetta och piggar upp.
- Dijonsenap – rundar av smaken och ger lite extra djup.
- Worcestershiresås – tillför umami och en fylligare smak.
- Rostad eller pressad vitlök – för en mer rustik och kraftfull ton.
- Färska örter – som persilja, körvel, basilika eller gräslök för variation.
- Tryffelolja – en lyxig touch (men använd sparsamt!).
Smaka dig fram och hitta din personliga favorit!