Espressobaserade kaffedrycker | Godmat.nu
Kaffets värld är fylld av sköna möjligheter. Vi har listat de populäraste espressobaserade recepten världen har att erbjuda och vad skillnaden är mellan dem. Du känner säkerligen till dem redan, men kanske har du aldrig riktigt förstått vad som skiljer en cappuccino från flat white, eller vad som gör att en latte macchiato inte bara är en café latte.
Inlägget innehåller reklamlänkar för Bagaren och kocken.
Köp kaffekoppar
Är du på jakt efter nya kaffekoppar eller vill du kanske testa en annan typ av espressokopp? Vi kan starkt rekommendera kopparna som finns att köpa hos Bagaren och kocken som du kan hitta här.
Espresso
Espresson är basen för de flesta typer av kaffe och är italienarnas favorit, iallafall efter lunch. Den passar perfekt när du vill ha en extra kick eller inte vill vänta alltför länge på att ditt kaffe ska bli svalare.
Mått: 1/1 espresso
Americano
En americano är en espresso som blandas med hett vatten och kan därför även liknas vid vanligt bryggkaffe. Kaffesorten är italiens svar på brygg och är vanligtvis det man får när man beställer svart kaffe på restaurang.
Mått: 1/3 espresso, 2/3 hett vatten
Cappuccino
Cappuccino består av espresso och skummad mjölk. I Italien dricks den ofta till frukost och går fantastiskt ihop med en croissant. Det är även en av de vanligaste espressobaserade kaffedryckerna.
Mått: 1/4 espresso, 3/4 skummad mjölk
Cortado
En cortado består av hälften espresso, hälften mjölk. Mjölken ska vara värmd, men inte alltför skummad. Cortadon är tämligen liten så trots att den är god så är det inget man ska beställa om man vill ha mycket kaffe.
Mått: 1/2 espresso, 1/2 varm mjölk
Latte macchiato
Latte macchiato är för det mesta värmd och skummad mjölk i vilken man sedan häller den mängd espresso man vill ha, vanligtvis två shots. Den serveras oftast i ett stort glas och är en härlig kaffe som start på dagen.
Mått: 2/10 espresso, 6/10 varm mjölk, 2/10 skummad mjölk
Flat white
En flat white är lik cappuccino men saknar den skummade mjölken, och består endast av espresso och värmd mjölk. Den passar perfekt till den som vill ha den lena mjölken tillsammans med espressons smak. Flat white uppfanns i Australien på 1980-talet av Alan Preston.
Mått: 1/4 espresso, 3/4 värmd mjölk
Utforska vidare
Utöver dessa vanligaste espressovarianterna så finns det oerhört mycket mer man kan göra med denna kaffeform. Man kan ha med den i bakning, göra krämer och smaksätta glass för att nämna några. Följ oss för att inte missa när vi skriver mer om det. Vill du lära dig hur du skummar mjölk till dessa kaffedrycker, läs vår guide här.