Hemgjord pasta | Godmat.nu
Gör egen pasta hemma
Att göra pasta hemma är inte bara spännande, utan ger dig också möjligheten och friheten att välja råvaror, tillsätta nya smaker och experimentera på andra sätt som med former till exempel.
I det här inlägget går vi bland annat igenom
- Hur man gör egen pasta, från råvaror till recept
- Vilka olika typer av hemgjord pasta som finns
- Vilka verktyg och köksredskap man bör ha
- Varför man ska göra egen hemmagjord pasta
- Grundläggande recept på färsk pasta
- Olika råvaror och receptvariationer att experimentera med
- Hur man förvarar färsk pasta för att hålla den så färsk som möjligt
- Hälsofördelar med att göra sin egen pasta
- Hur man gör glutenfri hemgjord pasta

Inlägget innehåller annonslänkar för Bagaren och kocken
Kom igång
Ingredienser, mått och annat att tänka på
Att laga egen pasta är inte bara roligt att kunna utan det är även godare och billigare än att köpa färdig i butik, men hur börjar man?
Att göra egen pasta kräver egentligen bara två olika ingredienser, och dessa kan variera. Antingen så använder man sig av mjöl & ägg, eller så använder man sig av vatten och mjöl. Man kan ju dock inkludera fler ingredienser som olivolja och salt.
Recept
Hur gör man hemgjord pasta?
För att göra egen pasta hemma behöver man egentligen endast två ingredienser, men det görs bäst med fyra. Vi har listat ingredienser för 4 portioner. Dessa är:
- Mjöl, 400g
- 4 Ägg
- Olivolja, 1 tsk
- Salt, 1 kryddmått
Grop i mitten
Börja med att göra ren en arbetsyta. Det kan vara en större skärbräda eller köksbänk. Sedan lägger du mjölet i en hög och gör som en vulkan med en grop i mitten vari du lägger i äggen, saltet och olivoljan (som på bilden ovan).
Blanda sedan ihop äggen med en gaffel, långsamt samtidigt som du tar med lite mjöl pö om pö (från den inre botten av vulkanen) så att du långsamt får till en deg av äggen som blir mindre och mindre kletig.
Knåda degen
När allt är blandat ska du knåda degen i 5-7 minuter. Det gör du genom att kavla ut degen för att sedan vika ihop degen över sig själv för att sedan trycka ihop degen med sig själv igen, och detta gör du om och om igen tills degen är klar. Det brukar inte ta mer än ca 5 gånger.
Om degen är kladdig så är det bara att strö över lite mjöl tills det att det inte fastnar varken på dig eller på arbetsytan. Efteråt kan man dela degen för att få fin tagliatelle, men man måste inte dela degen.
När är degen klar?
Man vet att degen är klar när man kan peta en liten bula i den, som rättar till sig direkt efter.

Att göra egen pasta utan ägg
Man kan även göra egen pasta utan ägg och olivolja. Det räcker med att bara använda mjöl och vatten, och man gör då på samma sätt. Den enda skillnaden är att man har saltat vatten i mitten av mjölet istället för ägg. Vi rekommenderar dock att ha i salt då det ger mycket smak.
Man kan även behöva mer mjöl, men man får se medans man tillagar pastan.
Låt vila
När man har gjort klart degen och den är i en boll, så är det viktigt att linda in den i plastfolie. Efter det så kan man antingen låta den vila i rumstemperatur i ca 30 minuter, eller i kylen under natten.
Man kan även låta pastan vila längre om man vill, upp till 4 timmar i rumstemperatur och upp till 4 dagar kyld.
Vilken typ av mjöl ska man använda?
Det bästa mjölet att göra hemmagjord pasta på, vare sig du gör med vatten eller ägg, är vanligtvis durumvetemjöl eller vetemjöl (typ 00). Vilken du väljer beror på vilken typ av pasta du vill göra och vilken textur du föredrar.
Durumvetemjöl
Passar särskilt bra när du gör pasta med bara saltat vatten, såsom orecchiette, penne och annan formad pasta.
Durumvetemjöl är hög i protein och gluten, vilket gör degen mer elastisk och ger pastan en fastare och konsistens med mer tuggmotstånd, lite mer al dente. Detta gör att den klarar av att torkas bättre och håller sin form bra när man ska koka pastan.
Vetemjöl (typ 00)
Typiskt använt för färsk äggpasta, som tagliatelle, fettuccine, lasagneplattor eller ravioli.
Vanligt vetemjöl är finmalet, mjukt och väldigt lätt att arbeta med. Det ger en smidig och elastisk deg, vilket är perfekt för pastasorter där du vill ha en mjukare textur, så som ravioli, lasagneplattor eller tortellini.
Det går också att blanda ihop de två mjölsorterna för att få en bra balans mellan elasticitet och fasthet i pastan.

Testa dig fram
Som med allt annat i livet så lär man sig bäst genom att göra det ofta och mycket, så vi rekommenderar att du testar fram för att hitta det som passar dig bäst.
Göra pastadeg för hand eller med maskin?
Fördelar med att ha en pastamaskin
Kort sagt så går det snabbare och smidigare att använda sig av en pastamaskin när man gör egen pasta. När det kommer till pastamaskiner så finns det flera olika typer av maskiner.
Dels så kan man använda sig av en degblandare för sin pastadeg, och sedan även en pastamaskin som plattar degen och delar den till den pasta man vill ha, som t ex tagliatelle.
Fördelen med att använda sig av maskiner vid sin pastatillverkning är att det är smidigare och man behöver inte göra ren någon arbetsyta. Nackdelen är att det blir mer disk och kanske inte lika hand-on, om man gillar sånt.
Fördel med att göra pasta för hand
Fördelen med att göra pasta för hand blir ju då att man får en mer hand-on upplevelse, lite mer närvarande i processen, om man gillar sånt. Man känner även mycket tydligare hur degen är, hur den blir och när den är klar. Det blir på så sätt lättare att få perfekt pasta.

Maskiner vi rekommenderar
Maskin till deg
Om man vill göra sin pastadeg med hjälp av maskin så finns det många att välja bland. Till att börja med så behöver man en degblandare.
Många hushåll har redan en, men om man inte har en så kan man köpa online här. Det man ska överväga när man väljer en är hur lätt den är att göra rent, hur väl den får plats i köket, och vad man har råd med såklart.
När det kommer till degmaskiner så har vi gjort en lista på de vi rekommenderar mest.
Maskin till pasta
För att göra långpasta som tagliatelle eller spagetti kan man använda sig av en pastamaskin. Man tar då den knådade degen som är utplattad och för långsamt ner den i maskinen samtidigt som man vevar med veven på sidan av för att långsamt föra degen genom maskinen som skär upp pastan i den form man vill ha.
Vi har gjort en lista här också när det kommer till vilken pastamaskin man ska välja där vi har listat alla maskiner oavsett behov så att du kan hitta den som passar dig budget, plats i köket eller annan preferens du kan ha.
Verktyg
Vi har listat andra verktyg för att hjälpa till med pasta recept hemma.
För att få till den pasta man vill ha efter att man gjort degen så kan man använda en hel uppsättning olika verktyg och formverktyg. Måste man använda dessa? Nej, men det kan ge dig mer spelrum och fler möjligheter när det kommer till formgivning t ex.

Glutenfri hemgjord pasta recept
Som vi såg i tidigare receptet så är det mycket gluten i pasta, och det passar ju inte alla, men oroa er inte. Att göra egen pasta glutenfritt går också, men det kräver en lite annorlunda metod.
För att få till en bra hemgjord pasta som är glutenfri så behöver man utöver vattnet och det glutenfria mjölet och äggen (eller vatten) så behöver man använda xanthangummi.
Xanthangummi är, trots sitt namn inget farligt. Det är ett förtjockningsmedel som framställs av socker.
Glutenfria mjöl
Det bästa glutenfria mjölet på marknaden är Caputo Fioreglut.
Som med vanligt mjöl så häll mjölet i en hög, med ett hål i mitten och blanda i äggen, oljan och saltet plus 15 gram xanthangummi. Blanda ihop det och strö över lite mjöl över pastadegen om den är för klibbig.
Sedan är det bara att platta ut och forma pastan som man vill.
Hur tillagar man hemmagjord pasta?

Koka pastan som vanligt
För att tillaga din hemlagade pasta så är det bara att koka den som vanligt, doc kortare. Det räcker med att koka den i ca 5 minuter och sedan smaka.
Man kan smaka den ca 1 minut åt gången efter det. Om man vill ha den mer al dente så kan man koka den någon minut kortare.
Efter att man kokat klart den så kan göra följande med pastan:
- Skölj av
- Låt vila
- Tillsätt salt, smör och vitpeppar (frivilligt)
- Njut!
Förvara pastan
Hur förvarar man pastadeg?
När man är klar och nöjd med pastadegen så kan den behövas förvaras. Det finns två sätt man kan göra det på:
- Förvara den i kylen. Den kan ligga i kylen i upp till 2 dagar innan tillagning och måste inte tinas eller något inför tillagning.
- Förvara den i frysen. I frysen kan den ligga i upp till en månad. Den behöver sedan tinas i kylen över natten innan tillagning.
4 Comments