Hur länge håller kantareller i kylen?
Kantareller är guld i skogen och på mackan. Men så fort du får hem dem till köket börjar klockan ticka. Så hur länge håller kantareller i kylen innan de börjar tappa smak, textur eller till och med blir dåliga?
Så länge håller kantareller i kylskåp
Färska kantareller håller sig bra i 3 till 5 dagar i kylen om de förvaras rätt. Det innebär att du bör få dem ur plastpåsen direkt och i stället förvara dem luftigt, till exempel i en papperspåse eller en löst täckt skål. Plast fångar fukt och då blir svamparna snabbt slemmiga eller mögliga.
Om du har rensat kantarellerna (men inte stekt dem än), kan du förlänga hållbarheten något genom att lägga dem i ett torrt kökspapper i en luftgenomsläpplig burk.
Tecken på att kantareller blivit dåliga
Rätt lagrade kantareller håller sig fasta och torra. Men så fort de:
- Känns slemmiga
- Luktar surt eller jäst
- Har mögel eller mörk missfärgning
då är det tyvärr dags att säga hejdå. Kantareller som är på väg att bli dåliga förlorar även sin fina skogiga doft och börjar lukta mer “kylskåp” än skog.
Så förlänger du hållbarheten på kantareller
Om du inte hinner äta upp svampen inom ett par dagar finns det två bra vägar att gå:
- Förväll och frys in. Stek kantarellerna först (utan fett så att vattnet går ur dem), låt svalna och frys sedan in i portionsförpackningar.
- Torka dem. Rensa, skiva och låt torka svamparna i en svamptork, på bakplåtspapper eller i rumstemperatur. Torkade kantareller håller i åratal om de förvaras torrt och mörkt.
Sammanfattning
Färska kantareller är underbara men hållbarheten är kort: 3 till 5 dagar i kylen är en bra tumregel. Förvara dem luftigt och svalt, och tveka inte att förvälla eller torka om du inte ska använda dem direkt.
Och du: plastpåsar är kantarellernas värsta fiende.