Korvstroganoff
Korvstroganoff – Recept (med en twist?)
Korvstroganoff. Ett ord som doftar skolbespisning, tisdagar och snabb middag med ris. Men vad händer om vi vågar rucka lite på traditionen? Kanske byta ut falukorven? Kanske inte steka i smör? Kanske till och med lägga till en krydda som inte är… paprikapulver?
Det här är ett recept för dig som fortfarande vill ha den trygga grundkänslan av korvstroganoff, men som också tycker att det kan vara kul att överraska smaklökarna lite. Kanske är det här din nya version av en svensk klassiker.
Recept: Korvstroganoff med senap, timjan och rostade tomater
Ingredienser (4 portioner)
- 400 g falukorv (eller prova med chorizo eller vegetarisk korv!)
- 1 gul lök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk torkad timjan
- 1,5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 burk (400 g) krossade tomater, rostad variant om du hittar
- Salt & svartpeppar
- Olja eller smör till stekning
Till servering:
- Nykokt ris, potatismos eller bröd att skopa upp med
- Färsk persilja eller timjan som topping (valfritt)
Så här gör du:
- Skär korven i stavar eller halvmånar. Hacka löken och vitlöken fint.
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken glansig. Tillsätt vitlöken och rör om.
- Lägg i korven och stek tills den får lite yta.
- Blanda ner tomatpuré, senap och timjan. Rör om och stek någon minut till.
- Häll i de krossade tomaterna, grädden och mjölken. Låt sjuda i 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Strö ev. över lite färsk timjan innan servering.
Varför den här versionen fungerar
Falukorv är en klassiker, men chorizon ger ett sting. Dijonsenap tillför skärpa, timjan ger doft av vildmark (typ) och de rostade tomaterna ger en djupare, sötare tomatsmak. Enkelt, men uppdaterat.
Korvstroganoff förtjänar något mer än att vara en nödlösning. Det här är ett kvitto på att du kan laga något tryggt, snabbt och samtidigt spännande.
Prova och berätta vad du tycker!