Rödvinssås på kött
| |

Rödvinssås

Rödvinssås recept

Rödvinssås är en riktigt klassiker och passar perfekt till många typer av kött, allt från entrecôte till fläskytterfilé. Här nedan hittar du receptet på hur den lagas:

Ingredienser:

  • 2 dl rödvin
  • 2 dl köttbuljong (gärna hemmagjord eller fond utspädd med vatten)
  • 1 schalottenlök (finhackad)
  • 1 vitlöksklyfta (finhackad)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1-2 kvistar färsk timjan (eller ½ tsk torkad)
  • 1 lagerblad
  • 1 msk smör (till stekning)
  • 1 msk smör (att blanka av såsen)
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

  1. Fräs lök och vitlök: Smält 1 msk smör i en kastrull och fräs schalottenlök och vitlök tills de blir mjuka och glansiga.
  2. Tillsätt tomatpuré och socker: Rör ner tomatpuré och socker och låt fräsa i någon minut så smakerna utvecklas.
  3. Häll i rödvinet: Tillsätt rödvinet och låt det koka upp. Låt sjuda i ca 10–15 minuter tills vätskan reduceras till hälften.
  4. Tillsätt buljong och kryddor: Häll i köttbuljongen, lägg i timjan och lagerblad. Låt sjuda i ytterligare 10–15 minuter tills såsen tjocknar något.
  5. Sila såsen: Sila av såsen för en slät konsistens.
  6. Blanka av såsen: Vispa ner 1 msk kallt smör för att ge såsen glans och rund smak.
  7. Smaka av: Smaka av med salt och peppar.

Servera rödvinssåsen varm till kött, exempelvis oxfilé eller entrecôte.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *