Rödvinssås
Rödvinssås recept
Rödvinssås är en riktigt klassiker och passar perfekt till många typer av kött, allt från entrecôte till fläskytterfilé. Här nedan hittar du receptet på hur den lagas:
Ingredienser:
- 2 dl rödvin
- 2 dl köttbuljong (gärna hemmagjord eller fond utspädd med vatten)
- 1 schalottenlök (finhackad)
- 1 vitlöksklyfta (finhackad)
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- 1-2 kvistar färsk timjan (eller ½ tsk torkad)
- 1 lagerblad
- 1 msk smör (till stekning)
- 1 msk smör (att blanka av såsen)
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
- Fräs lök och vitlök: Smält 1 msk smör i en kastrull och fräs schalottenlök och vitlök tills de blir mjuka och glansiga.
- Tillsätt tomatpuré och socker: Rör ner tomatpuré och socker och låt fräsa i någon minut så smakerna utvecklas.
- Häll i rödvinet: Tillsätt rödvinet och låt det koka upp. Låt sjuda i ca 10–15 minuter tills vätskan reduceras till hälften.
- Tillsätt buljong och kryddor: Häll i köttbuljongen, lägg i timjan och lagerblad. Låt sjuda i ytterligare 10–15 minuter tills såsen tjocknar något.
- Sila såsen: Sila av såsen för en slät konsistens.
- Blanka av såsen: Vispa ner 1 msk kallt smör för att ge såsen glans och rund smak.
- Smaka av: Smaka av med salt och peppar.
Servera rödvinssåsen varm till kött, exempelvis oxfilé eller entrecôte.