Skumma mjölk hemma – Allt du behöver veta | Godmat.nu
Att skumma mjölk hemma kan vara en väldigt värdefull sak att kunna för den som gillar sitt kaffe. Många tror dock att man behöver en avancerad espressomaskin för att klara uppdraget, och då det kan vara till stor hjälp så finns det många andra vägar att ta om man vill bli en gedigen mjölkskummare.
När det kommer till att skumma mjölk så finns det en hel del olika tillvägagångssätt för att få till den där sköna mjölken med skum, och vi har listat dem.
Hur skummar man mjölk? 6 olika sätt
Ångrör på maskin för espresso
När man beställer espressobaserat kaffe, som till exempel en cappuccino, på café eller restaurang så kan man se hur det ångas och allt ljud som blir när din barista redogör kaffet. Detta sker med hjälp av ett ångrör som finns på espressomaskinen, och som finns på de flesta varianter, även de som är till för hemmabruk.
De fungerar som så att det ur röret kommer riktad vattenånga med högt tryck som går ner i mjölken och värmer den.
Det bästa sättet att skumma mjölk med ett ångrör, eller ångmunstycke (också kallad pipen), är att använda sig av en mjölkkanna som du häller mjölken i. Håll sedan kannan i en vinkel när du för ner pipen några centimeter under ytan för att värma mjölken. Sedan sänker du mjölkkannan så att ångröret kommer närmare mjölkytan för att ge mer luft åt mjölken, vilket i sin tur skapar mer skum.
Om du vill ha lite mindre skum till din kaffe, som i t ex en flat white, så håller du ångröret nere under hela värmningsperioden.
Temperatur
Hur vet man när mjölken är klar? Jo, värm mjölken tills det att du inte kan hålla i kannan längre än 2-3 sekunder för att den är för het. Då är den perfekt. Värmer du mjölken ytterligare så finns det risk att den bränns.
Att bli bra på detta kräver övning och tid, men det är väl värt det när man börjar bli bättre på att skumma mjölken.
Skummad mjölk med visp
Att skumma mjölk med visp är ett väldigt lätt tillvägagångssätt att sätta lite extra guldkant på vardagen. Dock så kräver det lite mer arbete, precis som när man vispar grädde för hand. Precis som när man vispar grädde så handlar detta om att vispa den värmda mjölken på ett sätt som för in luft i den så att den tjocknar till.
Det kan ta lite tid att vispa och kan ge lite mjölksyra i armen, men metoden är relativt enkel och kräver ingen avancerad teknik eller maskin.
Det går också bra att skumma med elvisp. Här gäller samma sak med att föra in luft i den värmda mjölken, bara att det inte kräver lika mycket muskelkraft.
Skummad mjölk i en blender
Ett lite annorlunda sätt att skumma mjölk på är att använda sig av en blender. Det gör man genom att hälla varm mjölk i behållaren och sedan köra maskinen helt enkelt. Efter några minuter kommer det att skummas och expanderas och vara redo att tillsättas i kaffet.
När man skummar mjölk i en blender ska man akta sig för att hälla i för mycket i början då den expanderar ganska kraftigt rätt fort. Som mest bör man inte ha mer varm mjölk än vad som fyller hälften av kannan.
Kall mjölk i burk
Ännu en enkel metod att skumma mjölk på är att använda sig av en burk. Där går man tillväga genom att man tar kall mjölk, så mycket som fyller hälften av burken, sen skakar du den tills den har expanderat så pass mycket att hela burken fylls. Värm sedan den skummade mjölken i mikro och sedan är den klar att hällas i kaffet.
Manuell mjölkskummare
Du kan även skumma mjölk hemma med en manuell mjölkskummare. Den fungerar som så att kan har mjölk i en behållare, och sedan trycker man en platta upp och ner (likt en french press)genom mjölken tills det att den har fått luft i sig, expanderat och är krämig.
Bekväm elektrisk mjölkskummare
Den sista metoden för hur man kan skumma mjölken är också den bekvämaste. Värm mjölken och häll den sedan i behållaren. Sen trycker du på behållarens knapp och den gör resten av arbetet. Det tar några minuter, men efter väntan så har du väldigt god mjölk till kaffet.
Vad händer med mjölken när man skummar den?
Att skumma mjölk innebär att man ändrar på mjölkens struktur på flera sätt. När man skummar med ånga så introducerar man små luftbubblor in i mjölken vilket är vad som gör den fluffig. Det är även detta som händer när man skummar på andra sätt.
Som vi gick igenom så innebär alla olika tekniker när man skummar mjölk att man tillför luft till mjölken och det är detta som är grunden när man skummar mjölk.
Skillnaden på mer len mjölk eller mer skummad mjölk (med mer skum) är var man lägger till luftbubblorna, om det är längre ner i vätskan eller om det är närmare ytan.
Att skumma med ett ångmunstycke är den metod att använda sig av för att få största möjliga kotroll över hur mjölken ska bli.
Investera i bra utrustning
Om man vill utforska världen av att skumma mjölk till olika typer av kaffe hemma ytterligare så är det en bra och värd investering att införskaffa sig rätt utrustning för jobbet. Här är de bästa verktygen vi rekommenderar
Espressomaskin med ångmunstycke
En espressomaskin med inbyggt ångrör – Att köpa en espressomaskin till hemmet ger dig hela upplevelsen och samma miljö som en professionell barista har att arbeta i.
Det är med en sådan som man lär sig bäst vad som funkar och inte, hur hög rätt temperatur känns och hur mycket mjölk man behöver ha i kannan. Det perfekta valet för den som är seriös med sin mjölk och sitt skum.
Den manuella skummaren
Den manuella skummaren är enkel står stadigt på egna ben, det vill säga, den kräver ingen el. Den är enkel att använda, ger bra och gott skum och den är något vi rekommenderar dig att köpa om du vill ha något enkelt.
Det enda negativa med den manuella mjölkskummaren är att den inte kan värma mjölken på egen hand, men det går ju att göra i kastrull. Den gör heller inget ljud ifrån sig vilket kan vara skönt på tidiga mornar.
Elektrisk mjölkskummare
Vi kan inte rekommendera en elektrisk mjölkskummare starkt nog då den är så pass händig, bekväm och kräver så lite jobb.
Som vi tidigare nämnt, allt du gör är att hälla i den mjölk du vill skumma, klicka på knappen och så är den klar på nolltid. Den är otroligt lätt att använda och det är sen bara att avnjuta!
Gör mjölkskummare kaffet nyttigare?
Att det skulle vara specifikt nyttigare när du skummar mjölken finns det inget belägg för. Dock så innehåller mjölk flera olika näringsämnen som är bra att få i sig, så som protein, kalcium, kalium och vitamin A.
Fettet i mjölk har även effekten av att sakta ner absorberingen av koffeinet i kroppen. Det fanns en gång en trend bland entreprenörer att ha smör i sitt svarta kaffe just för att koffeinet skulle absorberas långsammare, men när man tänker ett varv till så räcker det med att ha i fet mjölk, så är den uppgiften redan avklarad.
Dock så är ju en fördel att börja använda mjölkskummare att kaffet håller sig varmt längre då det inte kyls ner av kall vätska. Läs mer om kaffe och dess hälsoeffekter här.