Varifrån härstammar smash burger?
Varifrån härstammar smash burger? Smash burger härstammar från USA, där konceptet uppstod som en del av den amerikanska diner-kulturen. Den unika tillagningsmetoden—att trycka (eller “smasha”) köttpucken platt på en het stekyta—är utformad för att skapa maximal karamellisering och smak.
Smash-tekniken började få uppmärksamhet på 1950- och 1960-talet och blev senare ett signum för mindre hamburgerkedjor och matställen.
En av de tidiga kedjorna som populariserade smashburgers är Steak ‘n Shake, men själva tekniken användes även på lokala diners innan dess. Under 2000-talet fick konceptet nytt liv genom kedjor som Smashburger, vilket bidrog till att sprida metoden globalt.
Ursprung i USA
Plats och tid
Smashburger-tekniken sägs ha populariserats av mindre lokala diners i Mellanvästern, särskilt i stater som Kentucky och Oklahoma, på 1950- och 1960-talet. Ett av de tidigaste exemplen är Dyer’s Burgers i Memphis, Tennessee, där smash-tekniken och karamellisering redan var en del av metoden.

Modern kedja
Den första restaurangen under namnet Smashburger öppnades i Denver, Colorado, 2007. Kedjan byggde sitt varumärke kring den här tekniken och bidrog till att den blev trendig i USA under 2010-talet.
Expansion till Europa och Sverige
I Europa
Smashburgers började vinna mark i Europa under 2010-talet, samtidigt som hantverksburgare och “premium fast food” blev populärt. Matställen och kedjor inspirerade av amerikansk kultur, som Shake Shack och Five Guys, hjälpte till att introducera konceptet.
I Sverige
Smashburgers blev populära i Sverige under slutet av 2010-talet och början av 2020-talet. Den ökade efterfrågan på högkvalitativa hamburgare med fokus på smak och textur gjorde att många svenska restauranger började erbjuda smashburgers. Kedjor som Bastard Burgers och mindre hamburgarhak i storstäder som Stockholm och Göteborg var snabba att plocka upp trenden.
Man kan även enkelt göra smash burger hemma med rätt stekpanna.